Home » Hoofdgerechten » Risotto alla Milanese
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Risotto is in Italië een ‘primi piatto’, het wordt dus vaak vóór het hoofdgerecht (secondi piatti) gegeten. Aan de hand van de hoeveelheid kun je van risotto ook een hoofdgerecht of bijgerecht maken. Bij Osso Bucco (gestoofde kalfsschenkel) wordt traditioneel Risotto alla Milanese geserveerd.

Een ideale pan om risotto te maken heeft een groot oppervlak en is niet te diep. De bouillon die je steeds gaat toevoegen kan zo makkelijk verdampen.

Risotto alla Milanese
Print

Risotto alla Milanese

Keuken Italiaans

Ingrediënten

 • 300 g risottorijst bijv. Arborio rijst
 • 1 liter runderbouillon
 • 1 ui zeer fijn gesnipperd
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 0,5 dl witte wijn
 • 60 g parmezaanse kaas geraspt
 • saffraan enkele draadjes
 • zout

Instructies

 1. Zorg dat je bouillon op temperatuur is. Pel en snipper de ui zeer fijn.
 2. Doe olijfolie in de pan en laat hier voorzichtig op een matig vuur de gesnipperde ui zacht in worden. Dit duurt een minuut of 5. Zorg dat deze niet bruin wordt, dus regelmatig roeren.
 3. Voeg nu alle rijst toe en roer voor enkele minuten door elkaar. De rijst wordt zo voorzien van een laagje olie en ui.
 4. Zodra de rijst aan de bodem van de pan plakt kun je deze afblussen met de wijn. Blijf roeren tot deze volledig is verdampt.
 5. Je kunt nu steeds een soeplepel bouillon toevoegen, roerend laten verdampen, opnieuw een lepel bouillon toevoegen, enzovoort. Het is nu ook het moment om de saffraandraadjes toe te voegen. Let erop dat je dit alles ook op een matig vuur doet zodat de rijst niet kleurt! Blijf er dan ook bij en natuurlijk regelmatig roeren. Dit proces van steeds opnieuw een lepel bouillon toevoegen zal een 15 minuten in beslag nemen.
 6. Zodra de risotto gaar is (de rijstkorrels moeten nog enigszins stevig zijn) en de risotto de goede substantie heeft (niet te droog, hij moet nog enigzins vloeibaar zijn) kun je hem van het vuur halen.
 7. Voeg nu de geraspte kaas toe en de boterklontjes. De boter en kaas zal smelten, roer deze door de risottorijst. Leg het deksel voor een minuut of twee op de pan zodat alles nog even goed kan smelten en mengen. De risotto wordt hierdoor nog romiger.
 8. En serveren maar!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*