Home » Soepen » Franse uiensoep met Gruyère kaas
Franse uiensoep

Franse uiensoep met Gruyère kaas

Franse uiensoep is voor mij echt een wintergerecht. In een restaurant kies ik dit gerecht graag na een stevige wandeling in de koude buitenlucht. Het zelf maken van Franse uiensoep is makkelijker dan gedacht. Het maken van de soep kost alleen wat tijd en aandacht. Dit recept is een compleet hoofdgerecht. De Franse uiensoep wordt namelijk geserveerd met stokbrood en gegratineerd met Gruyère kaas. Heerlijk, de zoet-hartige smaak van de soep gecombineerd met stokbrood en de pittige Gruyère kaas!

Bij het maken van deze soep ben je het meest tijd kwijt aan het snijden van de uien. Het is namelijk belangrijk om de uien echt flinterdun te snijden. Niet alleen bakken de uien dan sneller, je Franse uiensoep zal ook veel lekker smaken als je de uien dun snijdt. Dun gesneden uien hebben namelijk meer oppervlak om smaak af te geven en te karamelliseren. Laat de uien ook echt bakken tot deze bruin zien! Je Franse uiensoep zal dan zowel hartig als wat zoet smaken.

Franse uiensoep hoort traditioneel gezien gegratineerd te zijn met Gruyère kaas. Ik vind deze combinatie ook echt het lekkerst. Mocht je de Gruyère kaas niet kunnen vinden? Wees niet bang dat je deze lekkere soep niet kunt maken. Kies dan gewoon voor belegen Hollandse kaas. De plakjes stokbrood leg je in de soep voordat je deze bestrooit met de Gruyère kaas. Daarna gril je de Franse uiensoep met stokbrood en Gruyère kaas af in de oven. Het stokbrood is daardoor aan de bovenkant gegratineerd met Gruyère kaas, terwijl de onderkant van het stokbrood de smaak van de Franse uiensoep opneemt. Een heerlijke combinatie!

Franse uiensoep
4.8 van 94 stemmen
Print

Franse uiensoep met Gruyère kaas

Deze Franse uiensoep smaakt zoet-hartig en vormt een volledig hoofdgerecht met het stokbrood en gegratineerd met de Gruyère kaas.

Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Frans
Bereidingstijd 1 uur
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4

Ingrediënten

 • 800 gram uien
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • scheutje olijfolie
 • 1 takje tijm
 • 1 blaadje laurier
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 blokje runderbouillon
 • 1 liter koud water
 • 140 gram Gruyère kaas
 • 1 wit stokbrood groot
 • zout en peper versgemalen

Instructies

 1. Pel de uien en snijd deze in flinterdunne halve ringen.

 2. Verhit de boter en de olijfolie in een soeppan. Voeg de uien en de tijm toe als de boter gesmolten is. Bak de uien op laag vuur, roer regelmatig.

 3. Als de uien zacht geworden zijn, zet je het vuur wat hoger. Blijf goed roeren en schraap telkens met je spatel de bruine aanbaksels los (deze zorgen voor de zoete smaak, maar je wil geen aangebrande soep!).

 4. Bak de uien tot deze bruin geworden zijn, bij mij duurde dit in totaal ongeveer een uur. Voeg de bloem toe en bak 3 minuten mee op halfhoog vuur. Blijf goed roeren. De bloem zorgt ervoor dat de soep straks gebonden is.
 5. Voeg nu het koude water (gebruik bij het maken van soep altijd koud water, dan geven de groenten meer smaak af!), het bouillonblokje en het blaadje laurier toe. Breng aan de kook en laat een half uur zacht koken.
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en rasp de Gruyère kaas. Snijd het stokbrood in plakken van een centimeter dik.
 7. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe. Haal het blaadje laurier en het takje tijm uit de soep, deze hebben voldoende smaak afgegeven.
 8. Schep de Franse uiensoep in vier soepkommen. Leg in elke soepkom twee sneetjes stokbrood en verdeel de geraspte Gruyère over de kommen, dus zowel over het stokbrood als over de Franse uiensoep.
 9. Zet de oven op grilstand en schuif de soepkommen in de oven. Gril voor 5 minuten, tot de kaas gesmolten en lichtbruin kleurt. Serveer de Franse uiensoep met het resterende stokbrood. Eet smakelijk!