Spinazietaart met feta is waarschijnlijk een van de eerste dingen die ik ooit heb gemaakt. Helaas was er altijd wel een grote kans op mislukken, omdat er vaak te veel vocht in de vulling zat, waardoor de bodem niet krokant werd.
Ik heb dit recept van Jamie Oliver al een paar keer geprobeerd, maar de spinazietaart met feta die ik volgens zijn aanwijzingen heb gemaakt, is altijd een succes geweest! Dit komt mede door zijn handige manier om een bodem van filodeeg te maken, die je met behulp van bakpapier naar de pan kunt overbrengen. Wanneer je de pan enkele minuten op een medium vuur zet voordat je de taart in de oven doet, krijg je een extra krokante bodem. Voor meer duidelijkheid kun je het beste even onderstaand filmpje bekijken!
Ik ben altijd dol geweest op hartige taarten en heb altijd graag in de keuken gestaan om te experimenteren met recepten en nieuwe smaken. De spinazietaart met feta is een van mijn favorieten geworden, omdat hij gemakkelijk te maken is en altijd lekker smaakt. Bovendien kun je er allerlei variaties op maken, door bijvoorbeeld andere groenten, vlees of kazen toe te voegen.
Ik ben ervan overtuigd dat dit recept je zal bevallen en dat je het net zo lekker zult vinden als ik!
Waar kun je filodeeg kopen?
Je kunt filodeeg vaak kopen bij de supermarkt, in de afdeling met diepvriesproducten of bij een speciaalzaak zoals een toko. Het is ook mogelijk om filodeeg online te kopen, bijvoorbeeld via een webshop die zich richt op mediterrane of internationale producten.
Spinazietaart met feta, in het Grieks: Spanakopita
Spinazietaart met feta is ook wel bekend onder zijn Griekse naam: Spanakopita. Het is waarschijnlijk ontstaan uit de traditionele Griekse keuken en is gemaakt van ingredienten die al sinds de oudheid worden gebruikt, zoals filodeeg, spinazie en feta. Tegenwoordig is spanakopita wereldwijd bekend en wordt het gegeten tijdens feestdagen en speciale gelegenheden.
Op zoek naar meer recepten van Jamie Oliver? Bestel dan snel en eenvoudig een van zijn kookboeken via Bol.com:

Spinazietaart met Feta (Spanakopita)
Ingrediënten
Ingrediënten
- 100 gr pijnboompitten (geroosterd)
- 400 gr verse spinazie (gewassen!)
- 300 gr feta kaas
- 50 gr geraspte kaas (jong belegen)
- 5 eieren
- 1 citroen
- 1 el gedroogde oregano
- 1 klontje roomboter
- 250 gr filodeeg (uit de diepvries, ongeveer 12 vellen)
- nootmuskaat
- olijfolie
Extra benodigdheden
- bakpapier
- lage brede pan (die in de oven kan)
- koekenpan (voor het roosteren van de pijnboompitjes)
- grote pan (voor het bakken van de spinazie)
Instructies
Voorbereiding
-
Verzamel al je ingrediënten en keukengerei. Verwarm de oven op 200 graden. Laat het filodeeg alvast buiten de vriezer ontdooien.
Verdere instructies
-
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Af en toe omroeren zodat ze niet verbranden!
-
Doe 5 eieren in een mengkom en kruimel er 300 g aan feta bij. Voeg tevens de 50 g geraspte kaas toe.
-
Voeg een beetje peper, een eetlepel oregano, de geraspte schil van een citroen en een scheutje olijfolie toe. Voeg de pijnboompitjes (wanneer deze geroosterd zijn!) ook toe. Meng het geheel goed om.
-
Doe nu in een andere (grote) pan het klontje boter en voeg de helft van de spinazie toe. Roer het voorzichtig door (druk indien nodig wat aan) en wanneer de spinazie begint te slinken kun je de rest van spinazie langzaam toevoegen. Let erop dat het niet op de bodem aanbrand!
-
Pak een groot vel bakpapier (ongeveer 50cm lang) en smeer het in met een beetje olijfolie. Maak er een prop van zodat het kreukt en vouw het weer helemaal uit. Verdeel er 4 vellen filodeeg over zodat de randen elkaar een stuk overlappen. Smeer er wat olijfolie over en bestrooi met een beetje zout, peper en cayennepeper. Herhaal deze stappen totdat je 3 lagen hebt. De filodeegbladen hoef je niet heel netjes te verdelen en mogen best een beetje inscheuren. Maak je dus hierover geen zorgen! Tip: Kijk het filmpje boven dit recept voor meer uitleg!
-
Wanneer de spinazie gaar en geheel geslonken is haal je de pan van het vuur. Voeg nu de spinazie toe aan het ei mengsel. Voeg ook wat geraspte nootmuskaat toe. Meng het geheel goed!
-
Breng het bakpapier met daarop het filodeeg over naar de lage brede pan zodat het aan de randen uitsteekt. Duw het aan zodat de hele pan bedekt wordt.
-
Giet er nu het eimengsel in en verdeel goed. Je kunt nu het filodeeg naar binnen vouwen (over het eimengsel heen). Zit er voor je gevoel echt teveel deeg over de vulling, scheur dit dan af. Overtollig bakpapier kun je afknippen.
-
Zet de pan op een medium vuur voor enkele minuten zodat de bodem al knapperig wordt.
-
Zet de pan nu midden in de voorverwarmde oven en bak voor zo’n 25 minuten op 180 graden. Mocht de spinazietaart nog niet goudkleurig en krokant zijn, bak hem dan wat langer!
-
Eet smakelijk!
Paul,
Ik kan het filmpje met de spanakopita niet vinden.
Dat stuk over filodeeg zou ik willen zien. Ik gebruik het bijna nooit.
Gr. Ineke
Heel erg lekker en inderdaad de spinazie eerst goed uitgeknepen. Heb aan het eimengsel een paar blaadjes gesneden munt toegevoegd. Ik heb het wel klaargemaakt in een ronde ovenschaal wegen gebrek aan ovengeschikte pan. Is toch goed gelukt.
Je kunt je ovenschaal ook van te voren ff in de oven zetten
Ik ben ontzettend fan van dit recept en mijn vrienden ook! Ik heb de spinazie taart al twee keer gemaakt. Ik wil er graag twee maken voor een brunch en vroeg me daarom af of de taart nog lekker is als je hem een dag van tevoren maakt.
Paul, zou ik deze quiche ook met gewoon bladerdeeg kunnen maken? Thks!
haha bij mij werd het één natte kledder. Wel lekkere kledder, maar erg nat.
De spinazie ga ik de volgende keer eerst goed uitknijpen.
Net gegeten… erg lekker!
De spinazie wel goed ‘ uitgeknepen’ .
Je kan beter wilde spinazie gebruiken . Deze geeft veel minder vocht af.
Jamie Oliver maakt het bakpapier na het verkreukelen eerst nat onder de kraan en doet er daarna olie op.