In de zomer ontsteken wij met grote regelmate mijn Weber BBQ. Één van de grote succesnummers die we hierop maken zijn toch wel de zogenoemde ‘Spiff burgers‘. Lekker zelf hamburgers maken van rundergehakt en dan op smaak brengen met kruiden. Daarna mooi afgrillen op de Weber, met het toevoegen van nog wat rookmot op de kolen krijg je ook nog een rokerige grillsmaak. Wat ons betreft dé perfecte hamburger! Dus ga eens zelf hamburgers maken!
Vorige week, op een vrij frisse vrijdagavond die niet echt te omschrijven viel als perfect BBQ weer, maakten wij als alternatief deze hamburgers in een gietijzeren grillpan. Om wel een beetje rokerige smaak te krijgen voegden wij wat gerookt paprikapoeder toe aan het rundergehakt.
Hoe kan je het beste de hamburgers vormen?
Ik ga er vanuit dat je (net als ons) geen hamburgerpers hebt. Een goede tip is dan ook het gebruiken van de deksel van een blik Jodenkoeken! Je pakt het deksel en doet huishoudfolie aan de binnenkant zodat de hamburger niet blijft plakken. Daarna doe je 1/4 (ongeveer 125 g) van het op smaak gebrachte gehakt in het deksel en drukt dit stevig aan. Zo vorm je een mooi ronde én stevige hamburger!
Een andere optie is natuurlijk om wél een hamburgerpers te gebruiken. Die kun je hieronder bestellen en dan sponsor je ons blog ook nog een beetje!
Op zoek naar een hamburgerpers voor dit recept? Die bestel je snel en eenvoudig via Bol.com:
Zelf hamburgers maken (Spiff burgers)
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels pikant paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimenton)
- 1 eetlepel worcestersaus
- 1 theelepel tabasco
- 1 eetlepel ketchup
- 1 ui erg fijn gesnipperd
- 4 hamburgersbroodjes
- sla
- bacon (krokant uitgebakken)
- tomaat (in plakjes)
- cheddar kaas (of andere smeltkaas)
- augurken (in plakjes)
- mayonaise
- barbecuesaus (zelf maken of gebruik ketchup als alternatief
Instructies
-
Meng het rundergehakt goed met de kruiden (knoflookpoeder, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, peper & zout), Worcestersaus, Tabasco, ketchup en de fijngesnipperde ui. Het mengen kan je met de hand doen, zelf gebruik ik echter de KitchenAid om alle ingrediënten te mengen.
-
Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties (ongeveer 125 g per stuk) en pers ze in vorm. Het handigst is de deksel van een blik Jodenkoeken met een stuk huishoudfolie aan de binnenkant. Een hamburgerpers is natuurlijk helemaal ideaal!
-
De voorbereiding: Bak alvast de bacon uit zodat deze krokant is. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
-
Snij de tomaat, augurken en kaas in dunne plakken. Ook de hamburgerbroodjes kun je alvast doorsnijden.
-
Bak de hamburgers in zo'n 8 minuten gaar in een (grill)pan. Ze kunnen natuurlijk ook op de barbecue!
-
Haal de hamburger uit de pan en leg op de onderkant van het gesneden broodje. Leg hierop de kaas, dan een beetje barbecuesaus/ketchup, vervolgens de augurk, bacon, enkele blaadjes sla en een lepeltje mayonaise. Dek natuurlijk af met de bovenkant van het broodje!
-
Eet smakelijk!