Home » Bijgerechten » Krieltjes uit de oven met Rozemarijn & Knoflook
Krieltjes uit de oven met rozemarijn, knoflook en olijfolie

Krieltjes uit de oven met Rozemarijn & Knoflook

Deze Italiaanse krieltjes uit de oven zijn een heerlijk bijgerecht dat bijna bij iedereen in de smaak zal vallen. Het is de perfecte aanvulling op allerlei soorten gerechten, zoals vlees, vis of zelfs een salade. En vergeet natuurlijk niet om er een lekkere klodder zelfgemaakte mayonaise bij te serveren voor dat extra smaakexplosie.

Dit recept is ontzettend lekker bij vlees, zoals bijvoorbeeld een mooie steak of een heerlijke lamskotelet. Maar ook bij vis is het een geweldige combinatie, zoals bij dit recept voor forel gevuld met salie en parmaham. Of wat dacht je van kip, tonijn of zalm? Deze krieltjes zijn een perfecte manier om je favoriete gerechten nog lekkerder te maken.

Maar dat is nog niet alles, want er zijn zoveel variaties mogelijk met dit recept. Je kunt bijvoorbeeld variëren met de kruiden die je erbij gebruikt. Probeer eens een beetje komijn, chilipoeder of tijm voor een extra smaakboost. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Probeer het zelf en ontdek hoe lekker deze krieltjes zijn. Je zult versteld staan van hoe eenvoudig het is om dit heerlijke bijgerecht te maken en hoe goed het bij zo veel verschillende gerechten past. Dus warm die oven alvast op en ga aan de slag met dit superlekkere recept. Eet smakelijk!

Op zoek naar een mooie ovenschaal voor dit recept?
Die bestel je snel en eenvoudig via Bol.com:

Krieltjes uit de oven met rozemarijn, knoflook en olijfolie
4.92 van 23 stemmen
Print

Krieltjes uit de oven met rozemarijn & knoflook

Krieltjes uit de oven op z'n Italiaans!
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 5

Ingrediënten

  • rozemarijn enkele takjes
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 5 tenen knoflook
  • olijfolie
  • zeezout grof
  • peper

Instructies

  1. Zet een pannetje met water op en voeg er wat zout aan toe en wacht tot het water kookt. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Doe de krieltjes met schil in de pan en kook deze 4 minuten. Giet de pan af, snij de krieltjes doormidden en leg de krieltjes in een mooie ovenschaal of braadslee.

  3. Neem 5 tenen knoflook en druk deze met de handpalm open en verspreid deze over de schaal. Dit mag gewoon met schil. Sprenkel olijfolie over de krieltjes en bestrooi met peper en grof gemalen zeezout.
  4. Trek wat blaadjes rozemarijn los van de takjes en strooi deze over de krieltjes. De overige takjes kun je los toevoegen zodat deze ook nog smaak afgeven. Bestrooi eventueel ook nog met wat gedroogde oregano.
  5. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak deze 15 á 20 min.

Vind jij het ook zonde om elke keer die dure bakjes kruiden in de supermarkt te kopen?
Met deze kweekbak met LED groeilamp groei jij jouw eigen kruiden en groenten gewoon in je keuken, zonder dat ze steeds verleppen!

24 Reacties

  1. In het recept staat dat het 2 porties zijn, maar een kilo krieltjes? Dat moet een vergissing zijn.

  2. Variatie: in het seizoen van nieuwe aardappeltjes, neem deze.
    Anders in een zak vastkokende aardappelen, zoek de kleinste uit de zak (als er geen krieltjes zijn, véél goedkoper), kook deze met een bodem water waarin wat olijfolie, 5 minuten, giet af en koel af tot iets warm (in een de gootsteen met koud water)
    Snijdt de afgekoelde aardappelen in de lengte tot kwart, je krijgt 4 lange kwarten per aardappel en leg deze met de ronde zijde onder op een glazen bakplaat. Sproei, weinig, olijfolie er over. De olie verdeelt zich over de aardappelen omdat ze warm zijn.
    De knoflook en rozemarijn zoals in Pauls recept en zet alles onder de gril, er vormt zich een “gefrituurd” laagje over de aardappelen na 6 tot 10 minuten, klaar. Serveren maar.

  3. Variatie tip, een beetje citroenschil geraspt erover…

  4. Heerlijk en zo snel gemaakt, via Jamie Oliver op deze site beland en al dikwijls opengeklikt vanuit mijn favorieten. Dank om het te delen.

  5. Ik heb even een vraagje over de knoflook. Moet ik de knoflook naderhand verwijderen (omdat het nog in de schil zit) of kan je dat dan gewoon eten?

  6. Hey,
    vraagje ik heb krieltjes in pak gekocht zonder schil zeg maar.. kunnen ze dan nogsteeds in de oven en moet ik ze dan van te voren eerst in water koken nee toch?

  7. Top altijd goed dit recept. Variatie is, na t koken in een mengsel van wokolie knoflook en grill kruiden leggen. Af en toe schudden . Ik houd de krielen heel maar door snijden kan ook.in de oven jammie!

  8. Delicook

    Is een eeuwenoud recept.
    Immers, zelfs Jamie Oliver had het hierover…
    Maar dan in de tijd van Methusalem.
    En al die engerds die net doen alsof zij hier nog nooit van hebben gehoord…..Bah, da’s echt eng….. 🙂

  9. had al lang iets met krieltjes geprobeerd maar dit is echt lekker en eenvoudig dank u Magda.

  10. Hoi,
    op hoeveel graden moet de oven?
    gr Rein

  11. e.verswijver

    super lekker

  12. Vicky Vanhauwaert

    Heb deze aardappeltjes in Rome gegeten ben zoooooo blij dat ik dit recept gevonden heb!!!
    Vanavond zullen wij terug een beetje in Rome zijn <3

  13. Krieltjes moesten bij ons iets langer gekookt worden! Voor de rest was het heerlijk!

  14. marilene

    we gaan ervoor vanavond, zitten nu allemaal al voor te smullen

  15. Heerlijk ik maak dit regelmatig met groot succes maar echt de knoflook hoort er in anders is het een groot gemis 😉

  16. Ik heb de knoflook weggelaten maar het is een heerlijk recept. We hebben er allemaal van genoten. Toppertje! Met knoflook zal het waarschijnlijk nog lekkerder zijn.
    Dank voor het delen!

  17. heel goed recept! we hebben heerlijk gegeten.

  18. Ied van der Veen

    Kocht krielen in de schil. Wist niet wat ermee te doen. Bovenstaand recept gevonden, lijkt me heerlijk. Doe ik straks lekker bij mij zelf gepaneerde kalfsschnitzeltjes!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*