Home » Hoofdgerechten » Zelf lasagne maken: Lasagne Bolognese
Zelf lasagne maken (zonder pakje)

Zelf lasagne maken: Lasagne Bolognese

Lasagne komt in vele vormen en soorten. Ik ben zelf een groot fan van de lasagne, maar word helaas vaak genoeg teleurgesteld. Veel mensen maken de lasagne uit een pakje en dat is zo ontzettend zonde! Ik geef toe, het is iets meer werk, maar dit recept overtreft alle fabrieks lasagnes en pakjes recepten. Dus ga eens zelf lasagne maken zonder een pakje te gebruiken!

Wat speciaal aan dit recept is dat het geen bechamelsaus bevat, maar iets veel beters: De witte laag in deze lasagne is een kaaslaag van drie soorten kaas. Deze tip kreeg ik van mijn goede Italiaanse vriend Pietro uit Palermo, Sicilië. Na dit recept een keer gemaakt te hebben wil je nooit meer lasagne met bechamelsaus!

Voor de beste saus voor het zelf lasagne maken kun je het de recept voor de originele bolognesesaus volgen op onze site. Je kunt het beste verse lasagne bladeren uit de koeling nemen. Elke supermarkt heeft deze wel.

Zelf lasagne maken is niet moeilijk, maar je moet het wel even goed plannen. Plan het aantal lagen goed uit aan de hand van je hoeveelheid pasta bladeren. De witte kaas laag zet altijd ietsjes uit dus houd daar rekening mee.

Let op: de ingrediëntenlijst bevat niet de benodigdheden voor de bolognesesaus!

Zelf lasagne maken (zonder pakje)
5 van 5 stemmen
Print

Lasagne Bolognese

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 3 uur
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Porties 4 porties

Ingrediënten

  • bolognesesaus (zie het recept)
  • 2 bakjes ricotta
  • 2 bollen mozzarella
  • 125 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 bosje platte peterselie fijn gesneden
  • 1 ei
  • 1 bakje verse lasagne bladeren (zelfgemaakt mag ook!)
  • peper & zout
  • paneermeel

Instructies

  1. Maak de traditionele bolognesesaus volgens ons recept.
  2. Terwijl de saus staat te pruttelen maken we de witte kaas laag. Doe de ricotta in een kom.
  3. Giet het vocht van de mozzarella kaas af en scheur de bollen in kleine stukjes. Voeg toe aan de ricotta.
  4. Voeg 60 gram Parmezaanse kaas en één heel ei toe. Meng nu goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Snijd wat platte peterselie fijn en voeg deze toe in de kom en meng het geheel nogmaals door. De witte kaas laag is nu klaar.
  6. Als de saus klaar is, kunnen we beginnen met het maken van de lasagne. Warm de oven voor op 200 graden.
  7. Neem een glazen of metalen schaal om de lasagne in te bereiden. (Tip: bekijk aan de hand van je hoeveelheid pasta, hoeveel lagen je kunt maken. Zo kun je de dikte van je lagen het beste inschatten) Schep wat bolognese saus in de schaal en verdeel over de bodem. Leg hier bovenop de eerste pasta bladeren.
  8. Herhaal dit process nog twee keer. Nu gaan we een kaaslaag toevoegen. Smeer een nette laag met dezelfde dikte netjes uit en dek weer af met een laag lasagne bladeren.
  9. Je kunt weer wat lagen bolognesesaus toevoegen en nog een kaaslaag toevoegen. Eindig altijd met een laag bolognesesaus bovenop.
  10. Bedek de bovenkant met de Parmezaanse kaas. Meng dit met het paneermeel. Zorg dat de balans goed is. Het merendeel moet kaas zijn. Het paneermeel neemt het vet van de parmezaanse kaas op. Hierdoor blijft er geen vet op de bovenkant blijft liggen en het zorgt ook voor een extra krokant korstje.
  11. Zet nu de schaal in het midden van je oven en bak deze in 35 tot 40 minuten (op 200 graden) gaar.
  12. Laat de lasagne nog even een paar minuutjes rusten.
  13. Smakelijk eten!