Home » Hoofdgerechten » Asperges op Limburgse wijze
Asperges op Limburgse wijze

Asperges op Limburgse wijze

Traditioneel worden witte asperges in Limburg geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers die er ook nog een beetje nootmuskaat over doen. Dit recept voor asperges op Limburgse wijze komt wederom van ons moeder, dus een betrouwbare Limburgse bron!

Op zoek naar een kookboek met meer asperge recepten?
Bestel deze snel en eenvoudig via Bol.com:

Asperges op Limburgse wijze
Print

Asperges op Limburgse wijze

Gang Hoofdgerecht
Keuken Limburgs
Bereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 porties

Ingrediënten

 • 2 kg asperges (500 g per persoon)
 • 8 eieren (gekookt)
 • 8 plakjes ham plakjes ham (achter- of beenham, event. iets dikker gesneden)
 • 1 kg nieuwe aardappels (gekookt)
 • 100 gr roomboter
 • nootmuskaat
 • zout

Instructies

 1. Schil de asperges en plaats ze in een bak met water tot het moment van koken. Bewaar de schillen en onderkant (ca. 3 cm).
 2. Kook nu zachtjes de aspergeschillen en de uiteinden van de asperges zo'n 30 minuten in een pan met water en wat zout. Verwijder deze daarna met een schuimspaan uit het water.
 3. Kook nu de asperges zelf 5 tot 6 minuten in het kookvocht van de aspergeschillen. Laat ze nog even ongeveer 10 minuten in een gesloten pan doorgaren. Je kunt even met een vork voorzichtig in de asperges prikken om te testen of ze al gaar genoeg zijn.
 4. Kook alvast de eieren (6 minuten) en laat deze schrikken is ijskoud water. Hierdoor laat de schaal later makkelijker los.
 5. Smelt ondertussen de roomboter in een pannetje zodat je straks de botersaus al klaar hebt staan. Let erop deze tijdig weer van het vuur te halen!
 6. Je kunt de asperges nu uit de pan vissen en even uit laten lekken op een schone droge doek. Het aspergevocht wat overblijft kun je nog bewaren (invriezen) om aspergesoep van te maken!
 7. Serveer de asperges nu met de gekookte eieren, plakjes ham en de gesmolten roomboter. Naar wens kun je er ook een beetje nootmuskaat over raspen.
 8. Eet smakelijk!