Home » Soepen » Zelf gazpacho maken
Zelf gazpacho maken

Zelf gazpacho maken

Het is zomer en om boven een heet fornuis te staan met deze temperaturen is niet altijd een pretje. Ik was toe aan iets nieuws met zo min mogelijk inspanning en vond het juiste recept: We gaan zelf gazpacho maken!

Ik had al wel eens gazpacho gegeten in een restaurant maar dacht er nooit eerder aan dit zelf te maken. Een huisgenoot verliet het studentenhuis en liet de inhoud van zijn koelkast achter in de keuken. Met de nodige tomaten. Nu had ik kortgeleden ook tomaten gekocht want het was 1+1 gratis. Dus ik zat met behoorlijk wat tomaten. Ik kon natuurlijk een lekkere bolognesesaus gaan maken maar dat was me te veel werk en veels te warm. Het maken van een gazpacho is relatief weinig werk als je een goede keukenmachine hebt of staafmixer. Dus zo klaar.

Als je op het internet zoekt, zoals ik deed, kom je verschillende manieren tegen. De een gebruikt een bepaalde verhouding met verschillende soorten tomaten. Vleestomaten, cherrie of tros. Ik besloot mijn eigen versie te maken met het geen wat ik in huis had. Trostomaten.

Gazpacho komt van het Latijnse woord capsa, wat restant of kleinigheid betekent. Het is een voorgerecht maar ik at het als hoofdgerecht. Het kan erg vullend zijn. Ik had er naast nog een stokbroodje met kruidenboter geserveerd. Er zijn niet echt regels voor vind ik. Het is een gerecht dat ideaal is voor restanten als oudbrood en een hoeveelheid tomaten. Het geheim van de smaak zit hem in de versheid van je producten en de tijd. Sommige zeggen 2 uur koud zetten, andere zeggen laat het een nachtje in de koelkast staan. Ik kon niet wachten en at meteen. Maar gelukkig was er nog wat over voor de dag erna dus hebben we toch een beetje van beide. Tip: Als je een tijdje in de koelkast zet, zijn de smaken wel beter.

Heb je nog een staafmixer nodig voor dit recept?
Die bestel je snel en eenvoudig via Bol.com:

Zelf gazpacho maken
5 van 1 stem
Print

Zelf spaanse gazpacho maken

Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 2 bakjes trostomaten in vieren gesneden
 • 2 rode paprika punten grof gesneden
 • 1 komkommer geschild en grof gesneden
 • 2,5 sneetje oud brood liefst wit brood.
 • 10 gram parmezaanse kaas geraspt
 • 1 grote teen knoflook
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 3 el natuur azijn
 • flinke scheut olijfolie extra vierge
 • peper & zout

Instructies

 1. Neem een schaal of pan en zet deze binnen handbereik. Begin met de tomaten in vieren te snijden en verwijder de harde stukken aan de boven kant. Snijd alles op en doe dit in de schaal of pan.
 2. Verwijder het zaad en de zaaglijsten van de rode punt paprika's en snijd deze in groffe stukken. Voeg toe aan de tomaten
 3. Snijd 1 klein stuk van je komkommer en leg even ter zijde. Dit is later voor de garnering. Schil het grote gedeelte en snijd in groffe stukken.
 4. Neem 2 takjes rozemarijn en scheid het blad van de takjes. Maal deze even apart om harde stukjes te voorkomen.
 5. Snijd een grote teen knoflook in stukjes en voeg deze toe aan het geheel.
 6. Houd de sneetjes brood onder de kraan en doordreng ze met water. Knijp nu het water er grotendeels uit en voeg het toe aan het geheel.
 7. Voeg nu de olijfolie en natuur azijn toe aan het geheel.
 8. Nu is het tijd om te pureren. Ik gebruikte een staafmixer in een grote soeppan. Maar je kunt ook de keukenmachine gebruiken. Ik heb andere ook een blender zien gebruiken.
 9. Als alles is fijn gemalen kun je het nog door een zeef halen om de soep gladder te maken. Dit is optioneel. Ik deed dit zelf niet omdat ik het zonde vond.
 10. Breng op smaak met peper en zout.
 11. Pak nu het laatste stukje komkommer en snijd fijn in kleine blokjes.
 12. Neem een diepbord en schep de soep erin.
 13. Doe de komkommer blokjes in het midden van de soep. Rasp wat parmezaanse kaas erover. Druppel nog wat olijfolie over het gehele oppervlak en maal nog wat verse peper over het geheel. Je kunt ook nog een blaadje basilicum erbij doen voor de kleur en smaak.
 14. Smakelijk eten!