Home » Soepen » Pompoensoep met spekjes
Pompoensoep met spekjes

Pompoensoep met spekjes

Pompoen is, vind ik zelf, een heel mooi en divers product. Ik fiets regelmatig langs een boerderij waar ze pompoenen aan de straat verkopen. Erg leuk natuurlijk! Want pompoen kopen bij een boer, die het met liefde heeft verbouwd, is toch net iets leuker. Het is wat romantischer, maar qua smaak zal het weinig verschil maken. In je portemonnee overigens wel. Ik was iets goedkoper uit bij de boer. Met deze pompoen gaan we pompoensoep met spekjes maken.

Pompoen is weer hip en is steeds vaker weer in de Nederlanse keuken te vinden.  Het word dus tijd om de pompoen eens in het zonnetje te zetten!

Deze pompoensoep met spekjes is een een ideale soep voor in de herfst of winter. Iedereen heeft wel zijn eigen versie, maar niet iedereen vindt hem lekker.  Ik kreeg van mijn goede kennis Bart een tijdje terug deze soep voorgeschoteld en was erg te spreken over de smaak. Ik vroeg om het recept en gaf er een beetje mijn eigen draai aan. Ik liet mijn schoonmoeder, die er eerder niet zo weg van was, proeven en ze was positief verrast. Mijn conclusie is: zelfs mensen die niet van pompoensoep houden, kun je met dit recept er heel anders over laten denken.

Suggestie nodig? Deze pompoensoep is lekker met zelfgemaakte croutons.

Heb je nog een staafmixer nodig voor dit recept?
Die bestel je snel en eenvoudig via Bol.com:

Pompoensoep met spekjes
4.6 van 5 stemmen
Print

Pompoensoep met spekjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Bereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 8 kommen

Ingrediënten

  • 1 pompoen in blokken
  • 1/2 winterpeen in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 1 dl witte wijn
  • 6 el crème fraîche
  • 4 blokjes groentenbouillonblokjes
  • 1 prei in ringen
  • 6 plakken ontbijtspek in reepjes
  • 1 el sojasaus (of naar smaak)
  • 3 el olijfolie
  • 1,5 liter water
  • peper & zout

Instructies

  1. Versnipper 1 ui en 2 teentjes knoflook.
  2. Was de winterpeen en de pompoen. Snijd vervolgens een halve winterpeen in blokjes. Verwijder het bovenstuk en het onderstuk van de pompoen en snijd eventuele onzuiverheden eruit.
  3. Snijd de pompoen dwars doormidden en haal met een lepel de zaden eruit. Snijd nu elke helft in blokken.
  4. Verhit in een grote soeppan de olijfolie en fruit de ui samen met de knoflook.
  5. Voeg nu de blokjes pompoen en winterpeen toe en roer door. Laat deze 5 minuten stoven.
  6. Snijd de prij in ringen.
  7. Na 5 minuten afblussen met de witte wijn en iets laten inkoken.
  8. Voeg nu het water, de bouillonblokjes en de helft van de gesneden prei toe en laat dit een half uur stoven totdat de pompoen zacht is.
  9. In de tussentijd snijd je 5 repen ontbijtspek in kleine reepjes. Bak deze zonder olie of boter in een koekenpan uit, totdat ze krokant zijn. leg ze daarna in een bakje om te bewaren voor later.
  10. Als de pompoen zacht is geworden voeg je de crème fraîche toe en pureer je alles met een staafmixer.
  11. Voeg de rest van de preiringen toe aan de soep en breng het geheel op smaak met een beetje sojasaus, peper en zout. Roer 1 minuut door en proef de soep. Voeg eventueel nog peper en zout toe na eigen smaak.
  12. Schep de soep op en doe in het midden nog een kleine eetlepel crème fraîche. Leg daarboven op, als garnering, de stukjes krokant gebakken spek.
  13. Eet smakelijk!