Home » Hoofdgerechten » Risotto met paddestoelen en varkenshaas
Risotto met paddestoelen & varkenshaas

Risotto met paddestoelen en varkenshaas

Dit recept voor risotto met paddestoelen is gebaseerd op een recept voor ‘risotto funghi’ dat ik een tijd terug bij de FoodWeLove-box kreeg. De FoodWeLove-box is een maandelijkse verrassingsbox met allerlei culinaire producten en recepten die je elke maand thuisgestuurd kunt krijgen. De plakjes varkenshaas voegden wij toe als eigen variatie, maar ook zonder deze toevoeging is deze risotto erg lekker!

Risotto is een rijstgerecht uit het Noorden van Italië. Tijdens het bereiden van de rijst worden er steeds lepels bouillon doorgeroerd. Deze bereidingswijze zorgt voor een romige smeuïge structuur. In dit recept maakte ik gebruik van Acquerello Carnaroli risottorijst uit de FoodWeLove box. Deze rijst drogen ze namelijk op zijn minst 1 jaar in speciale gekoelde silo’s. Door dit process blijft de risottorijst steviger tijdens het bereiden en geeft deze meer structuur aan de risotto.

Risotto met paddestoelen & varkenshaas
Print

Risotto met paddestoelen & varkenshaas

De plakjes varkenshaas voegden wij toe als eigen variatie, maar ook zonder vlees is deze risotto erg lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 porties

Ingrediënten

 • 25 g gedroogde porcini
 • 1 ui middelgroot, fijn gesnipperd
 • 2 el olijfolie
 • 75 g boter
 • 350 g risottorijst ik gebruikte Acquerello Carnaroli rijst
 • 1,5 l paddenstoelenbouillon
 • 50 g parmezaanse kaas gerapst
 • platte peterselie fijn gesneden
 • peper & zout
 • 1 glas witte wijn
 • 2 tenen knoflook fijngesnipperd
 • 2 varkenshaasjes

Instructies

 1. Om te beginnen week je de porcini in een bakje warm water voor zo'n 15 minuten. Knijp daarna het vocht eruit en bewaar dit vocht apart. Snij de geweekte porcini nu fijn.
 2. Kook alvast 1,5 liter water en los er 3 paddenstoelenbouillonblokjes in op. Voeg tevens het weekwater van de geweekte porcini aan toe.
 3. Bak ondertussen de varkenshaasjes met wat boter in een pan op middelhoog vuur goed mooi bruin en rosé. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna kun je de varkenshaasjes in aluminiumfolie inpakken zodat ze kunnen rusten en goed op temperatuur blijven.
 4. Snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit deze aan in twee lepels olijfolie en een klein klontje boter.
 5. Voeg de risottorijst toe en schep deze gedurende 5 minuten om tot alle korrels wat glazig worden.
 6. Blus erna af met een glas witte wijn.
 7. Voeg stapsgewijs de bouillon toe. Elke keer als de rijst weer een beetje droog kookt, voeg je een scheutje bouillon toe. Kook tot de risotto 'al dente' is (ongeveer 20 minuten). Dit betekend dat de risotto beetgaar is. Hij is niet meer hard, maar heeft wel nog een stevige structuur. Voeg halverwege ook de fijngehakte Porcini toe.
 8. Haal de risotto van het vuur en voeg de resterende boter (ongeveer 25g) en de Parmezaanse kaas toe. Doe nu de deksel op de pan.
 9. Haal de varkenshaas uit de folie en snijd deze alvast in dunne plakjes. Hak wat peterselie fijn. Voeg deze toe aan de risotto en meng alles goed door.
 10. Serveer de risotto bij voorkeur in een voorverwarmd diep bord en rasp er nog wat Parmezaanse kaas over. Leg nu de plakjes varkenshaas er op! Eet smakelijk!