Onze eerste poging tot het bakken van brood met de KitchenAid. Een Italiaans plat brood: Focaccia. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dan een stuk dikker. Ga ook eens zelf focaccia maken!
Op zoek naar meer pizza recepten?
Bestel dan snel en eenvoudig dit kookboek via Bol.com:

Zelf focaccia maken
Porties 1
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 10 g zout fijn
- 15 g suiker
- 1,5 zakje gist gedroogd
- 3 dl water lauw
- olijfolie
- zeezout grof
- 3 tenen knoflook
- zwarte olijven in plakjes
Instructies
-
Doe de bloem en het zout in de kom van de KitchenAid. Los de suiker op in het lauwe water.
-
Doe het gist bij de bloem en het zout in de kom en giet het water erop.
-
Zet de KitchenAid (met de menghaak) aan op stand 2 en laat de ingrediënten mengen.
-
Vervang de menghaak met de deeghaak en laat het deeg enkele minuten kneden. Indien het deeg te plakkerig is (of juist te droog) kun je naar behoefte bloem of water toevoegen.
-
Laat het deeg op kamertemperatuur en tochtvrije plaats voor 30 minuten rijzen.
-
Doe de olie in een schaaltje, plet de knoflooktenen en voeg deze toe aan de olie. Voeg nu ook nog rijkelijk de rozemarijn toe. Zet dit even weg zodat de smaken zich kunnen mengen. Zet nu ook de oven aan om deze te laten voorverwarmen op 220 graden.
-
Pak het gerezen deeg en laat dit nog een minuutje kneden in de KitchenAid. Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel het deeg. Het deeg mag maximaal zo’n 2 cm dik zijn.
-
Verdeel de olie met de rozemarijn en olijvenplakjes over het deeg zodat deze helemaal ingesmeerd is. Maak putjes in het deeg met een vinger. Dit moet bijna tot op de bodem. Laat het deeg nu nog 30 minuten rijzen.
-
Plaats de bakplaat met het deeg in de oven en bak het in zo’n 15 tot 20 minuten af.
Superlekker. Ik hou echt van focaccia, zeker versgebakken. Ik ga deze morgen zelf maken 🙂
Dit is de eerste keer dat ik focaccia heb gemaakt en het is echt super lekker! In plaats van olijven en rozemarijn heb ik tomaten en kaas gebruikt. Dit recept is echt een aanrader, ook voor een focaccia leek 🙂 !
Hoeveel gram verse gist moet je hier aan toe voegen? in plaats van gedroogd gist?
Groetjes Loes
Ha Paolo, allereerst bedankt voor het ‘sharen’ van dit recept. Ik heb het onlangs uitgeprobeerd, het zag er perfect uit en rook voortreffelijk. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen was het naar mijn smaak te zout. Ik vroeg me af of 15 gr. zout niet teveel is op 500 gr. bloem. Het kan ook aan mij liggen want ik heb zo’n maatbekertje voor gist gebruikt. Maar omdat het zout zo fijn van structuur is kan het uiteindelijk meer dan 15 gr. zijn geworden. Ik zal het de volgende keer met wat minder zout proberen.
Groeten,
Elroy
Elroy, bedankt voor je reactie!
Nou had ik die ervaring ook al een beetje. Ik zal het in het recept verminderen naar 10 gr.
Dat zal een stuk beter zijn.
Paul