Home » Sauzen » Zelf mayonaise maken
Zelf mayonaise maken

Zelf mayonaise maken

Soms heb je van die dagen, net als je het nodig hebt, is de mayonaise op. Maar geen nood! Het is werkelijk dood simpel om het zelf te maken. En het is nog goedkoop ook. In 5 minuten heb je zelfgemaakte mayonaise! Dus ga eens zelf mayonaise maken!

Bewaartip: Afgedekt bewaren in de koelkast. Er zitten natuurlijk geen conserveringsmiddelen in zoals in fabrieksmayonaise. De zelfgemaakte is dan ook maar maximaal 3 dagen goed. Met name door de rauwe eidooier.

 

Zelf mayonaise maken
Print

Zelf mayonaise maken

Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

 • 1 eidooier
 • 1 dl zonnebloemolie
 • citroensap naar smaak
 • 1 eetlepel mosterd
 • water
 • zout fijn

Instructies

 1. Scheid een ei en doe de eidooier in de kom.Voeg al roerend al wat mosterd toe. De hoeveelheid hangt af van de sterkte van de mosterd. Doe dit naar eigen voorkeur. Wij gebruikte normale franse mosterd. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van de mayonaise stevig blijft roeren.
 2. Voeg nu al roerend rustig een klein beetje zonnebloemolie toe. Dit herhaal je tot dat de benodigde olie is verbruikt.
 3. Voeg nu al roerend het citroen sap toe. Dit kan verse zijn, of uit een flesje. Hoe meer sap, hoe zuurder de mayonaise.
 4. Voeg al roerend een beetje water toe. Nu krijgt de mayonaise een wat blankere kleur.
 5. Maak de mayonaise verder al roerend op smaak met wat zout. Eventueel kun je nog wat mosterd toevoegen mocht je dit lekker vinden.
 6. Zet na het maken, even in de koelkast om nog een beetje op te laten stijven.

Suggiestie nodig? Heerlijk  met dit recept: Krieltjes uit de oven met rozemarijn & knoflook