Home » Hoofdgerechten » Spaghetti alla Vongole (met venusschelpen)
Spaghetti Vongole (met venusschelpen)

Spaghetti alla Vongole (met venusschelpen)

Tijdens een bezoekje aan de Hanos horecagroothandel in Eindhoven viel mijn oog op een zakje verse Vongole (venusschelpen). Die moest dus mee voor een goede pasta: Spaghetti alla Vongole!

Wil je een zeer smakelijke maar eenvoudige vispasta op tafel zetten, dan is Spaghetti alla Vongole een zeer goede keuze. En als je zelf de pasta maakt, komen de smaken nog beter tot zijn recht.

Deze pasta is binnen een paar minuten klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van te voren klaar hebt staan. Het koken van de spaghetti duurt het langst, maar daarna is het een kwestie van de ingrediënten snel bij elkaar voegen op een middelhoog vuur.

Op zoek naar meer Italiaanse recepten?
Bestel dan snel en eenvoudig dit kookboek van Jamie Oliver via Bol.com:

Spaghetti Vongole (met venusschelpen)
5 van 1 stem
Print

Spaghetti alla Vongole - Spaghetti met venusschelpen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2

Ingrediënten

 • 300 g spaghetti
 • 1 rode chilipeper
 • 2 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • 1 glaasje witte wijn droog
 • platte peterselie fijngehakt

Instructies

 1. Indien je de verse pasta zelf gaat maken volg je het basisrecept voor pasta.
 2. Spoel de vongole schoon en laat ze een half uurtje staan in een laagje water. Schelpen die openstaan of kapot zijn moet je weggooien. Spoel ze nog eenmaal af en zet ze even in een bak aan de kant.
 3. Breng alvast water aan de kook met een snufje zout om de pasta te koken. Indien je lekker voorverwarmde borden wil: zet deze dan ook alvast op een lage temperatuur in de oven.
 4. Snijd de knoflook en chilipeper in dunne plakjes. Verwijder bij de chilipeper de zaadjes!
 5. Doe ruim een scheut olijfolie in een diepe pan. Deze pan moet later ruimte bieden aan de vongole plus de pasta.
 6. Fruit de chilipeper en knoflook zachtjes aan op een middelmatig vuurtje. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, anders wordt het bitter en verpest het je pasta!
 7. Dan doe je de pasta in de pan waarin het water al kookt. Indien het verse pasta betreft, duurt het maar enkele minuten voordat de pasta 'al dente' is, beetgaar! Bij gedroogde pasta lijkt het mij voor de uitkomst van dit gerecht het beste dat je gewoon de instructies op de verpakking ervan volgt 😉
 8. Ondertussen doe je de vongole bij de pan met olie en zet je het vuur wat hoger. Afblussen met het glaasje droge witte wijn! De schelpen moeten open gaan en het vocht eruit moet zich mengen met de olie. Dit vocht moet een tijdje inkoken zodat de smaken zich gaan mengen en concentreren.
 9. Met een spatel kun je wat roeren in de pan. Schelpen die na een tijdje toch niet opengaan kun je verwijderen. Ook schelpen die leeg zijn door het roeren kun je al verwijderen.
 10. Voeg de pasta en de gehakte peterselie toe aan de pan met knoflook, chili, vongole en het kookvocht daarvan. Meng dit goed zodat het kookvocht een laagje vormt om de pasta. Dit geeft de smaak!
 11. Tijd om te serveren! Ik hoop dat je nog wat wijn overhebt om er lekker bij te drinken. Eet smakelijk!